944.000 euros per a impulsar actuacions a favor de la conservació i restauració de patrimoni religiós


11 de gener de 2019. 14:41h.

Consell i Bisbat impulsen actuacions a favor de l'estudi, conservació i restauració de patrimoni religiós valorades en prop d'1 milió d'euros aquest 2019.Així ho ha aprovat avui la Comissió Mixta en matèria de patrimoni històric Consell de Mallorca i Bisbat de Mallorca, reunida a Palau Reial. Les actuacions, per valor de 944.000 euros, inclouen treballs de restauració, documentació i estudis preliminars en les parròquies de Santa Margalida, Mancor de la Vall, Petra, Muro, Son Carrió, Porreres, Santanyí, Algaida i l'església de Sant Nicolau a Palma. Se seguirà amb la tasca de digitalització de llibres sagramentals i s'apostarà per la restauració d'orgues històrics i el projecte de recuperació, restauració i divulgació del convent de les Caputxines de Palma.

La trobada anual que ha celebrat la Comissió Mixta Consell de Mallorca i Bisbat per acordar les actuacions en patrimoni històric durant l'any 2019 ha reunit el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el vicari general del Bisbat, Antoni Vera, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, l'ecònom diocesà, Antoni Burguera i el vicari de Patrimoni del Bisbat, Nadal Bernat.

"La continuïtat d'aquesta Comissió Mixta és exemple de la voluntat que tenim totes dues institucions de preservar el patrimoni històric", afirma el vicepresident Francesc Miralles, "i és que gran part del patrimoni més simbòlic i valuós dels nostres pobles té a veure amb aquest patrimoni religiós. Els projectes que avui hem aprovat revaloritzen i amplien les possibilitats que la ciutadania pugui gaudir d'aquests béns patrimonials i recullen actuacions que s'estenen per diferents municipis de Mallorca".

El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull coincideix en què "la Comissió és expressió d'una voluntat de col·laboració amb l'administració, ambdues institucions al servei del poble. El patrimoni, que forma part de la comunitat humana, és expressió sempre d'una fe i forma d'entendre la vida que s'ha anat transmetent, i que volem mantenir i reviure no com una cosa del passat, sinó com una cosa actual".

Entre els projectes que es duran a terme aquest 2019 hi ha Treballs de restauració i documentació, valorats en 120.000 €, que se centraran en el Retaule de Sant Francesc de la parròquia de Santa Margalida; les figures de dos profetes de l'església de Sant Nicolau a Palma; dues talles de la parròquia de Mancor de la Vall i escultures de dos àngels a Petra, vinculats al Betlem de la Sang. Es realitzaran Estudis preliminars -28.000€- entorn al Llit de l'Assumpció de Muro, el Retaule Major de Sant Miquel a Son Carrió, el cadiram de Porreres i la talla de la Mare de Déu del Roser a Santanyí. Es continuarà també amb la tasca de Digitalització de Llibres sagramentals (34.000 €).

La Comissió Mixta també ha aprovat noves actuacions entorn a la figura de Ramon Llull com és la instal·lació d'un vitrall a la parròquia d'Algaida -50.000 €- així com la continuïtat del projecte que ja es va encetar l'any passat de restauració d'orgues històrics de Mallorca. Aquest 2019 està previst iniciar la segona fase de la restauració de l'orgue del convent dels Dominics de Manacor, així com també incloure dins aquest projecte l'orgue de Santanyí, mentre avança la tramitació administrativa per restaurar els orgues de Búger i Moscari. En total, aquest projecte entre recursos propis del Consell de Mallorca i d'altres procedents de l'Impost de Turisme Sostenible sumen 350.000 €.

Des d'aquesta Comissió Mixta entre Consell de Mallorca i Bisbat també s'impulsarà el projecte de recuperació, restauració i divulgació del Monestir de les Caputxines a Palma, que inclou la restauració del retaule major de l'església i set espais del convent, amb un pressupost de 364.000 €.


0 COMENTARIS