Més de 800 hores impartides anualment als cursos de formació a Càritas Mallorca


11 de febrer de 2019. 10:03h.

Els cursos de formació s'inclouen dins el programa d'ocupació de l'entitat on també estan planificades altres accions complementàries en la tasca d'orientació i intermediació laboral.Càritas Mallorca aposta per la formació com a fórmula perquè les persones adquireixin habilitats i competències per accedir al món laboral amb les màximes garanties, una acció que s'ha anat consolidant i professionalitzant en els darrers anys gràcies a la participació d'empreses que cedeixen espais i col·laboren en el desenvolupament de pràctiques formatives no laborals.

El programa d'ocupació, s'emmarca a l'àrea d'inserció sociolaboral de Càritas Mallorca que planifica anualment una sèrie de formacions que se desenvolupen en mesos determinats i que es complementa amb els projectes específics de recerca de feina. Són cursos de formació a diferents àrees laborals, de durada determinada, que se divideixen en una part teòrica, amb assignatures transversals com la sensibilització medio-ambiental, prevenció en risc laboral, igualtat de gènere..., més la part específica pròpia del curs i una part pràctica no laboral a empreses, a la majoria dels cursos.

La formació està destinada a persones que acudeixen a Càritas i mostren un interès en iniciar un itinerari d'inserció laboral, participen a altres programes o projectes de l'entitat, o són receptors de serveis externs.

Entre les formacions programades, al gener s'ha posat en marxa el curs de cuina domèstica de 100 hores de durada que s'imparteix de dilluns a dijous als espais de formació de Càritas Mallorca i que se perllongarà fins al març. Una altra de les accions planificades és el curs de cambrer/a de pisos de 175 hores i que s'inicia ara al febrer en el format de formació en el lloc de feina, en el qual col·laboraran 3 empreses diferents, més posteriorment el desenvolupament d'un mòdul de pràctiques no laborals. Ambdues accions es duen a terme amb cofinançament d'Inditex.

També al gener es va iniciar un certificat de professionalitat de Nivell I d'operacions auxiliars de muntatge d'instal·lacions electrotècniques i de comunicacions d'edificis, formació que s'imparteix de dilluns a divendres els horabaixes i que se allargarà fins l'abril. En aquesta formació s'afegeix un mòdul específic de pràctiques no laborals en empresa de 80 hores. Cal esmentar que Càritas Mallorca, juntament amb Fundació Endesa, impulsa aquesta acció des de fa 8 anys.

Aquests cursos s'integren dins la programació anual de formació de Càritas Mallorca que es va iniciar a l'octubre amb el curs d'auxiliar de cuina que es va desenvolupar en part al centre Bit d'Inca amb la participació de 15 alumnes. Un curs majoritàriament pràctic que també es va realitzar al menjador social de Càritas a Inca on els alumnes varen poder adquirir una sèrie d'habilitats en la manipulació i elaboració de menjars. En total es varen realitzar 230 hores d'activitats. Destacar l'aportació i cofinançament de Santander Responsabilitat Solidària FI per la realització del curs.

Dins el trimestre passat esmentar també un dels cursos estrella: el de manteniment d'embarcacions, un àmbit laboral on la demanda de feina és molt alta. El curs, iniciat al novembre, es va desenvolupar al Club Nàutic de S'Arenal i va comptar amb la participació de 10 alumnes. Aquests 10 participants varen rebre formació teòrica i pràctica sobre les tècniques de manteniment d'embarcacions, amb un total de 145 hores que va supervisar José Bauzá de l'empresa Serveis Nàutics Integrats Palma amb cofinançament d'Inditex i l'aportació de material gratuït per part de Pinmar Supply i que es varen completar amb la col·laboració de 5 empreses que permeteren el desenvolupament de 80 h de pràctiques no laborals per alumne.

Els cursos de formació s'inclouen dins les iniciatives que se impulsen des del departament d'orientació i intermediació laboral de Càritas Mallorca on també estan programades microcàpsules de promoció i desenvolupament personal d'atenció a persones grans amb un total de 18 hores, distribuïdes en 6 sessions de 3 hores als dia, i on es tracten temes com la nutrició i les dietes; la higiene de la persona semidependent; la mobilització i els canvis de postures per prevenir les ulceres; els drets i deures del cuidador...

Per últim destacar un altre projecte que s'ha planificat des del departament d'acció per a la inserció laboral com són els microtallers, petites xerrades de 2 hores per resoldre dubtes i millorar la informació a l'àmbit laboral o per persones nouvingudes. Estan programats 7 microtallers, entre elles destaca l'entrevista de feina; fer un currículum; la feina per trobar feina; drets i deures del servei domèstic; del passaport al NIE; entre d'altres.


0 COMENTARIS