Mans Unides: «El que s'ha aconseguit en aquests 60 anys seria inimaginable sense les persones voluntàries»


05 de desembre de 2019. 08:00h.

5 de desembre, Dia Internacional dels Voluntaris.Mans Unides s'uneix a la celebració del Dia Internacional dels Voluntaris amb l'objectiu d'agrair i retre homenatge a les més de 5.300 persones que col·laboren amb el seu temps i esforç en les iniciatives que l'ONG de desenvolupament promou per sensibilitzar la societat espanyola i lluitar contra la pobresa i la fam en els països del Sud. En aquest any del 60 aniversari de Mans Unides, la seva presidenta -i també voluntària-, Clara Pardo, vol agrair la feina de tots els voluntaris que han format part de la història de l'ONG i recorda que «precisament varen ser dones voluntàries les que varen donar origen a l'Organització a través de la primera "Campanya contra la Fam" el 1959». Com fa 60 anys, les dones continuen sent una àmplia majoria a l'ONG, tant entre el personal voluntari com contractat. No obstant això, en paraules de Julia Parra, voluntària en el departament d'Estudis de l'ONG, «amb independència del seu sexe i les diferents experiències i plantejaments, totes les persones voluntàries de Mans Unides comparteixen un esperit de servei i les ganes de lluitar contra les injustícies». Segons l'opinió d'Isabel Vogel, voluntària i responsable de l'àrea de Projectes, el que uneix a tots els voluntaris són, en definitiva, «els destinataris dels nostres projectes a Àfrica, Amèrica i Àsia».

Voluntaris de llarga durada i cada vegada més preparats
Segons dades actualitzades a data de 31 de desembre de 2018, l'ONG compta amb 5.345 voluntaris a tot Espanya, el 97,3% de totes les persones que treballen en l'Organització. D'aquest total, gairebé un 95% treballa a les 72 delegacions de Mans Unides i un 5,4% en les dels Serveis Centrals de Madrid.

Entre les tendències que s'aprecien en les oficines de l'ONG a Madrid, Jaime Aguirre, coordinador del departament de Voluntariat, destaca la «cada vegada més qualificació de les noves incorporacions», com en el cas de les «persones provinents d'empreses o aquells universitaris que, havent acabat els estudis, volen seguir formant-se en un entorn professional al temps que col·laboren amb una bona causa». A més, destaca el creixent nombre de propostes de col·laboració en línia o no presencial, «una cosa que ja feim amb voluntaris en tasques jurídiques o de traducció», afirma Aguirre.

Els voluntaris són actius en tota l'estructura de Mans Unides, des de la presidència fins a tasques tècniques i de coordinació en iniciatives de sensibilització i desenvolupament. «Poden realitzar diferents tasques segons els seus interessos i disponibilitat i assumir tota mena de responsabilitats, cosa que afavoreix que els nostres voluntaris siguin, majoritàriament, de llarga durada i amb un compromís estable en el temps», assegura Clara Pardo. Per a Isabel Vogel, voluntària des de fa 15 anys, el voluntariat ha suposat «un abans i un després» en la seva vida. «Ha canviat el meu ordre de prioritats», assegura. «Per a mi va molt més enllà del temps que hi dedic -afirma Julia Parra, voluntària des de fa més de 20 anys-, perquè reb molt més del que don».

Segons Waldo Fernández, voluntari del departament d'Estudis, «sortir una mica del nostre egocentrisme i prendre consciència sobre la situació dels més pobres aguditza la nostra sensibilitat i ens exigeix ​​canvis en el nostre estil de vida». Els voluntaris són «expressió de la solidaritat organitzada -afirma Fernández-, de la implicació i els esforços col·lectius per millorar el món».

En paraules de Clara Pardo, «tot el que s'ha aconseguit en aquests 60 anys de Mans Unides seria inimaginable sense la constància i dedicació solidària de tantes persones voluntàries. Però la fam segueix sent un veritable escàndol i els drets més bàsics segueixen sense complir-se en molts llocs. Per això hem de mantenir viva la nostra solidaritat i, en aquest sentit, tota ajuda és important».

Segons dades de 2018 de la Plataforma del Voluntariat a Espanya, prop de 2,5 milions de persones són voluntàries, el que suposa el 6,2% de la població espanyola major de 14 anys. La taxa de voluntariat femení és més gran que la masculina i, en general, augmenta a mesura que el nivell d'estudis i l'estatus socioeconòmic és més gran.


0 COMENTARIS