"Contagia solidaritat per acabar amb la fam": la Campanya de Mans Unides del 2021


04 de febrer de 2021. 12:00h.

Amb aquest lema posa de manifest la necessitat de cuidar-nos mútuament i denuncia que les conseqüències de la pandèmia i la pobresa afecten els més vulnerablesMans Unides presenta la Campanya del 2021, la número 62, que enguany té com a lema "Contagia solidaritat per acabar amb la fam". A través d'aquesta posa de manifest la necessitat de ser solidaris amb els qui més pateixen i de cuidar-nos mútuament. També es denuncia que les conseqüències de la pandèmia i la pobresa afecten els més vulnerables i fan evidents, encara més, les desigualtats. De fet, també pretén promoure la solidaritat entre les persones com a única forma de combatre la pandèmia de la desigualtat, agreujada per la crisi sanitària mundial, que castiga amb fam i pobresa centenars de milions de persones arreu del planeta.

La delegada de Mans Unides a Mallorca, Xisca Artigues, explica que la d'enguany és la tercera campanya d'un trienni que s'inicià el 2019. La campanya en general tenia l'objectiu de promoure els drets humans amb fets reals. El 2019 el lema fou "Creiem en la igualtat i la dignitat de les persones", incidint en la universalitat dels drets humans i fent especial atenció a la violència contra la dona. El 2020, amb el lema "Qui més pateix el maltractament del planeta, no ets tu" s'incidia en la cura de la casa comuna, el planeta, ja que qui més en pateixen les conseqüències són els més empobrits. Finalment, enguany es fa referència a la cura de les persones: "La coresponsabilitat en el bé comú", amb especial atenció a les conseqüències de la pandèmia, que estan afectant els qui manco recursos tenen.

«A Mans Unides sempre hem tengut molt present i hem estat conscients que la solidaritat és la clau: només amb la participació de tots serà possible un món millor i fer dels drets humans una realitat, més enllà d'una declaració d'intencions, a tot el món», assegura la delegada. Artigues afirma que «no serà fàcil perquè la campanya enguany no es pot desenvolupar com els anys anteriors». Tot i això, intentaran sensibilitzar i fer arribar a tothom la campanya d'enguany: «Sempre fèiem, per exemple, el 'sopar de la fam', que ens donava una empenta per sensibilitzar sobre la campanya. A més, cada any ens visitava un missioner que donava testimoni de la feina de Mans Unides a on teníem un projecte en marxa per les parròquies i els col·legis. Enguany els missioners ens enviaran vídeos des del seu lloc de missió per donar a conèixer la feina que es fa, que es distribuirà a les parròquies i als col·legis».

La dramàtica experiència del coronavirus afecta tothom, però ho fa de manera molt més pronunciada amb aquells amb manco recursos i més dificultats. Segons dades de Mans Unides, a començaments de 2020 hi havia 1.300 milions de persones que sofrien pobresa multidimensional (la majoria a l'Àfrica subsahariana i a l'Àsia del sud) i enguany aquesta xifra podria augmentar en 500 milions, a causa de la pandèmia. La pobresa multidimensional afecta en diferents àmbits de la vida de les persones, com és l'alimentació, l'accés a un habitatge digne, problemes de salut i dificultats per tenir aigua potable i sanejament. Actualment, prop de 690 milions de persones pateixen fam crònica, i la situació derivada del coronavirus podria fer augmentar aquest nombre fins amb 132 milions de persones més.

El Bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, lamenta que la fam és un dels principals problemes amb què es troben moltes persones en el món, que desborda tota possibilitat. I anima que cadascú aporti el que pugui: «Nosaltres podem ajudar encara que sigui a través de petites accions o aportacions. És una qüestió de voluntat: cada un des de la seva pròpia responsabilitat sap el que pot aportar i de quina manera pot ajudar. Amb aquesta campanya feim una crida a la solidaritat no només pensant en el patiment d'aquí, sinó també pensant en el patiment dels habitants dels països més pobres».

Mans Unides compta 796 socis a Mallorca, rep donatius privats i també la col·lecta de les parròquies, que una vegada a l'any es destina a la campanya. Enguany serà el proper 14 de febrer. El 2019, Mans Unides finançà 540 projectes a 57 països de l'Àfrica, Amèrica i Àsia. «La tasca de Mans Unides s'orienta a projectes als països de missió, a països pobres, per ajudar en tots els aspectes: educació, sanitat, organització de la vida...» assegura Mons. Sebastià Taltavull. Per exemple, el 2019 la delegació de Mallorca aconseguí uns ingressos de 270.220€ i una subvenció del Govern Balear de 21.924€ que els permeté, entre d'altres, millorar l'accés a l'aigua potable en 14 pobles de la regió de Sokodé, a Togo, a l'Àfrica. En aquest 2021 posen en marxa un projecte de millora i ampliació d'una escola a l'Índia, segons que explica Xisca Artigues. Les donacions es poden fer al número de compte CaixaBank: ES61 2100 8634 2102 0002 3943 o a través de Bizum al 33439.

L'entitat porta 62 anys treballant sobre la base del valor de la solidaritat universal que, en el futur, ens ajudarà a superar la crisi sanitària i a construir societats dignes per a totes les persones. Només amb la participació de tots serà possible caminar cap a un món on els drets humans deixin de ser una declaració d'intencions i esdevinguin una realitat justa. És el que ens demanen els nostres socis locals i les comunitats que representen. Depèn de tots i cadascun de nosaltres.

Mira el vídeo de la campanya aquí

Mira la presentació de la campanya, a càrrec de Xisca Artigues, aquí


0 COMENTARIS